Dit is ons DevDiary. Via deze blogpost gaan wij jou informeren over de voortgang van de ontwikkeling van het definitieve Backme Platform en het reilen en zijlen binnen Backme.

19/01/2020
Een jaar met flink wind tegen en toch serieuze winsten en omzet

Ruim een halfjaar later wordt het tijd voor een update. Wij hadden gehoopt in Q3 van 2019 een serieuze doorontwikkeling in te hebben gezet echter bleef dat achter. Van alles en nog wat gebeurde er en intussen groeide Backme flink door. Qua omzet zitten we stevig in de 5 cijfers zonder financiering of subsidies en dat in 7 maanden op een Minimal Viable Product. De groei houdt nog maand op maand tenminste 20% bedraagt. Tijd dus om uit te breiden en dat op eigen kracht. Half maart is het eerste doel om uit te breiden naar Engeland en een begin te maken met de 28 EU Lidstaten. Onze focus is niet meer Nederland omdat dit land, op mediagebied, simpelweg te klein is.

Op 1 februari beginnen er 2 fulltime developers bij ons om de volgende stap te maken in ons bedrijf. Dat betekent praktisch: meer professionaliteit, uitbreiding van de mogelijkheden, betere website en nog steeds de maximale borging van jouw privacy.

Stay tuned, good things are coming!

25/05/2019
Enthousiasme, moordneigingen en doorzetten

Er is sinds maart veel gebeurd. Na dik 2 maanden te hebben gedraaid met de Backme MVP hebben we goed beeld van de behoefte van onze content creators, backers en onszelf natuurlijk. Functionaliteiten die er ook, zo vinden wij, gewoon moet komen. Ikzelf ben vooral bezig geweest met het verkrijgen van financiering. Onze overheid heeft een mondvol over hoe belangrijk innovatieve startups zijn, heeft RVO dik EUR 300mln aan bankgaranties op de plank liggen. Hebben we notabene een Prins van Oranje als voorzitter zitten bij StartupDelta. En kennen we een van de hoogste concentraties vermogenden in de wereld.

Apple-tje-eitje, toch?

Realiteit: 174, no joke, subsidie/lening/garantie-verstrekkende organisaties en banken die wat mij betreft allemaal opgeheven kunnen worden.

Banken en financiële instellingen

Banken die net zo hard op het MKB of start-ups staan te wachten als op een Congolese Ebola infectie. Dat laatste meen ik serieus. De Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland heeft voor 300+mln Euro aan bankgaranties waar geen gebruik van wordt gemaakt. Met een dergelijke bankgarantie kan een financier (in de praktijk een bank) 90% van het risico door de Staat laten afdekken. En alsnog weigeren alle banken om maar 1 Euro ter beschikking te stellen.

Hetzelfde geldt voor Qredits, in haar eigen woorden “een onafhankelijke en private kredietverstrekker met betrouwbare partners, zoals onder andere ING, Triodosbank, Rabobank, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Europese Investeringsbank“, doet hier net zo hard aan mee. Leningen die zowel door de Staat, via het RVO en MinEZK, als de Europese Investeringsbank worden garandeerd, daarvoor mag jij als ondernemer persoonlijk ten principale garant staan. Gevolg: Garanties all-over maar we halen het geld liever bij jou op als het misgaat. We hebben maximaal 50.000 euro kunnen lenen, indien wij de rest van de financiering zelf al hebben opgehaald. Tja… Als je nog maar 50K tekort komt moet je gaan afvragen of je nou net dat laatste beetje niet hebt mee kunnen financieren… Het was wel de vriendelijkste: “GA WEG!” van allen, dat dan weer wel.

159 Subsidieverstrekkers

Subsidie-verstrekkende organisaties waar wij dachten met open armen ontvangen zouden worden. Immers: een super divers team. Een allochtoon in een rolstoel als founder. Rechts en links van het politiek spectrum vertegenwoordigd. Minstens 50% van het team is vrouw, waarvan 1 de CEO. Jong en oud. Die vervolgens ophouden te lezen bij één van onze namen. Gevolg: direct afwijzing op gronden waar je soms gaat afvragen of ze 1 minuut tijd hebben besteed na je naam. Wij horen immers niet bij de aan het subsidie-infuus liggende hipsters die elk jaar opnieuw tonnen krijgen (letterlijk), regelmatig zonder aanvraag in te dienen, om wat aan te hobbyen. Ik ga het woord “nepotisme” en “corruptie” niet in de mond nemen, maar als je ziet wat jaar op jaar op jaar wel gefinancierd wordt en het resultaat gaat bekijken, wat in haast alle gevallen ontbreekt, dan ga je wel het één en ander afvragen natuurlijk.

Investeerders en vulture capitalists

Komen we tenslotte bij onze veelal verveelde vermogenden. Op dat vlak hebben we genoeg meegemaakt. Een terugkerend thema is: hoe is iemand die 8 man nodig heeft om een pak vla te openen zo rijk geworden? Kennelijk zijn ze ergens goed in maar ik ben nog geen enkele investeerder tegengekomen die überhaupt begrijpt waar wij mee bezig zijn. “He? Wat? Mensen betalen jullie om gratis content?” Nee. Mensen doneren aan content creators waar zij fan van zijn en hen willen steunen. “Ja maar waarom dan? Wat zij maken is toch gewoon gratis?” Wat kun je dan doen? Rustig blijven en zakken tot Dick Bruna niveau om het keer op keer uit te leggen. Zonder dollen er lopen mensen rond van een vermogen van vele miljoenen, zich “internet ondernemers” noemen en die het na 6 maanden nog steeds niet begrijpen. Het andere type investeerder zijn de mensen die tot het uiterste gaan om elke cent te besparen zodat alle voorwaarden worden gecreëerd dat bij het minst of geringste dat misgaat je de tent kunt sluiten. Daarmee haal je ook alle lol uit je bedrijf. Als de druk altijd 200% is dan ga je daar aan onderdoor. Je stort of lichamelijk en geestelijk in elkaar of je dreamteam valt uit elkaar. Iets wat die investeerders niet helemaal willen begrijpen omdat zij het liefst binnen een jaar cashen ten koste van alles.

De vermogenden die wel iets kunnen (ik ga geen namen noemen, maar Google is je vriend) zijn behoorlijk bij de les. Die kunnen hun vermogen helemaal graties verdubbelen. Als je samen met een paar ‘vrinden‘ in een bedrijfje of stichting start. Daar samen laten we zeggen EUR 2mln in stort dan verdubbelt MinEZK dat vermogen wanneer je dat investeert in start-ups. Gevolg: Al die investeringsclubs laten zo de overheid voor 50% mee investeren in de start-ups waar ze zelf direct of indirect al eigenaar van zijn. Dat is pas goedkoop ondernemen, niet?

Concluderend

Nee. In Nederland, als je behoort tot de arbeidersklasse, ben je volledig op jezelf gewezen. Geeft niet, daar leer je knokken van, maar wel een les die ik wil delen met iedere potentiële start-up ondernemer. Als je er namelijk niet bijhoort, hallo groene-, rode boekje, Bregman en HSD clubjes, wordt het 10x zo hard knokken voor 100x zo weinig resultaat. Zet kleine stapjes, zet door en bescherm jezelf tegen je eigen cynisme. Dat laatste is voor mij het moeilijkst gebleken.

Desalniettemin gaan wij, samen met onze content creators, door en doelstelling is en blijft uiteraard werelddominantie. Onze KPI’s (omzet, gebruikers, content creators en bezoekers) zijn, understatement, uitstekend. Bij de huidige groei hebben wij binnen 6 maanden geen enkele behoefte meer aan financiering.
Volgende DevDiary volgt zodra er een update is. Voor nu een hele fijne dag toegewenst 🙂

One Reply to “Platform 1.0”

  1. Herkenbaar… banken willen garanties. Miljonairs geven je geen cent zomaar en geen ruimte om te ondernemen. Allemaal gebakken lucht. Zo onafhankelijk mogelijk is de sleutel, wederom! Om t pak vla lag ik dubbel! Wens jullie alle geluk en plezier maar bovenal onafhankelijkheid toe! Zet m op!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.