Soms klagen we terecht soms onterecht over de vrijheid van meningsvorming en de kwaliteit van de journalistiek in Nederland. Wij kunnen klagen. Dat is onze vrijheid. Als je het er mee oneens bent is het makkelijker dan ooit om je mening met anderen te delen via een eigen blog, de socials online. Er zijn ook landen waar dat niet kan. Waar het hebben van een afwijkende mening of het verslag doen kan leiden tot vervolging. Laat staan dat een regime het toestaat je daarmee je brood laat verdienen.

Een van onze doelstellingen is het mogelijk maken en bevorderen van onafhankelijke journalistiek en nieuwsgaring in landen waar dat niet gebruikelijk of moeilijk is. Landen zoals Turkije, China en Iran. Zodra wij de volgende iteratie van het platform hebben ontwikkeld ontwikkelen wij tegelijk een aparte minimale versie mee om journalisten waar dan ook te kunnen helpen. Door hen de mogelijkheid te geven hen te steunen met kleine bedragen van over de hele wereld. Uitbetalingen te realiseren die wij het meest veilig achten. Een vergaarbak te hebben waar hun werken veilig staan buiten de handen van regime’s.

Daarbij hoort dat we veilige betalingen/anonieme gaan ondersteunen. Zowel voor de backer als voor de journalist/content creator. Dit zijn wij op het moment, ongesubsidieerd trouwens, aan het uitdokteren. Je wil namelijk dat de backer niet aangesproken kan worden dat hij/zij een bepaalde content creator steunt en anderzijds wil je dat de content creator veilig toegang heeft tot zijn opgehaalde geld. Daar zit nogal wat creatief internationaalrechtelijk en technisch werk aan vast.

Je kunt eindeloos discussiëren over wat er allemaal beter kan. Vaak is het vooral een kwestie van de handen uit de mouwen moet stropen. Je maakt dingen en vervolgens maak je ze beter. Onbetaald omdat het er moet komen. Omdat het voor ons allemaal van belang is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.